Referenser

Samtalsterapiklienter

Patrick, 49 år

Jag upplever det som en helande och frigörande process att gå i samtalsterapi. I mitt fall har jag sår som jag intellektuellt har “bra koll på” men det är en helt annan sak att komma åt dem känslomässigt, det hjälper terapin mig med. Bland det bästa är lyxen med en stund som bara är vikt till mig, mina känslor, funderingar och tankar tillsammans med någon som lyssnar med en förmåga att hjälpa tankarna och känslorna på traven när det behövs. Inte sällan har det i mitt fall lett till sunt ifrågasättande av de sanningar man skapat sig och som man bär på. Jag har förstått vad som är bra med mina inövade försvarsmekanismer och som jag kan använda konstruktivt, och på samma sätt vilka det är som jag faktiskt kan tona ned (då de inte behövs längre). Jag har gått i samtalsterapi i olika omgångar i mitt liv och tycker varje gång att jag blir påmind om hur förlösande det är att prata om det man kan uppleva som svåra saker. Både inför sig själv i samtalsterapi såväl som i kommunikationen till de man har nära, därmed inte sagt att jag är bra på det! Något jag tidigt plockade upp som verktyg när det bubblar av känslor var att skriva. Genom att sätta ord på det som kom farande har det ofta hjälpt mig att sortera vad-som-är vad. Sedan är jag ganska nyligen introducerad till meditation (av Lotta) och tänker att det vore något att ta med sig själv också. Jag kan verkligen rekommendera andra att gå i samtalsterapi. För vet ni, det lär inte bli sämre!

Lisa, 33 år

För mig har samtalsterapin haft en lugnande effekt. När jag kom dit i början var det under en period då jag hade mycket tankar samt stress i kroppen och varje terapitillfälle var min möjlighet för återhämtning. Det blev som en andningspaus i allt kaos. Det har också gett mig insikter om mig själv, relationer och känslor som jag inte hade kommit fram till eller lärt mig handskas med på egen hand. Det bästa med att gå i samtalsterapi har varit jag har fått möjligheten att “prata” av mig om såväl litet som stort. Vissa tillfällen har varit som aha-upplevelser när jag har förstått vad som triggar vissa känslor och reaktioner och av den insikten insett hur jag ska hantera det. Det är en trygg plats där det inte finns något som är rätt eller fel utan alla känslor är tillåtna. Det har jag tagit med och känner mig tryggare i att uttrycka mina känslor och på det viset blivit mer ärlig mot mig själv och andra. Det har hjälpt att stärka min egen självbild. Jag har lärt mig massor om mig själv men tar framför allt med mig en sak. Det är att sätta mig själv först och vara snäll mot mig själv. Om inte jag mår bra så kan jag inte heller stötta andra i min omgivning. De insikter jag har fått av att gå i samtalsterapi är att våga prata om känslor oavsett om de är “bra” eller “dåliga”.  Om jag har en “dålig” period så är det fullt normalt och inget jag behöver lägga för mycket tankar på. Att jag kan vara väldigt hård mot mig själv och sätta för höga krav. Att förstå det gör mig mer medveten och ger en möjlighet att kunna jobba på att sänka kraven. Att alla känslor är tillåtna och att det är okej att känna dem. De redskap som jag har haft mest nytta av är meditations- och andningsövningar för att komma ner i varv. När jag känner mig stressad eller när tankar flyger så försöker jag att påminna mig att andas djupt och långsamt. Jag försöker att inte låta hjärnan styra över hjärtat. En tanke är bara en tanke och ingen verklighet. Jag rekommenderar alla att gå i samtalsterapi. För mig är det en oerhörd skillnad på hur jag mår i dag och hur jag mådde i början av min terapi. Det beror helt och hållet på att jag har gått i samtalsterapi och fått möjligheten att få vägledning i det som i början kändes som ett kaos. Vägledningen sker inte i form utav råd utan mer i en resa att lära dig själv. Jag har fått hjälp att våga lyfta på locket till många känslor istället för att kväva eller trycka undan dem.

Coachingklienter

Sofia, 37 år

Coachningssamtalen har fungerat som både dialog och bollplank för mig. Jag har lärt mig lyssna på mina egna känslor ännu mer och har fått insikter om vikten av att gå till kärnan med ett beteende. Jag har uppskattat de meditationer vi har gjort för att landa i rummet och jag har börjat ställa mig frågan om vad det är som triggar ett beteende. Jag kan verkligen rekommendera andra att gå i coachning hos Lotta och jag kommer att göra det igen så småningom.

Manlig klient, 31 år

Coachingsamtalen har varit ögonöppnande för mig. Jag har fått träna på att tala om mig själv och har lärt mig att ”Jag har svaren inom mig”. Jag har börjat fundera på saker som jag inte funderat på tidigare. Blivit påmind om och återupptäckt vissa sidor hos mig själv. De insikter jag har fått är vikten av att uttrycka mig om det jag har på hjärtat, regelbundet. Att vara närvarande och ge mig själv förutsättningar för att vara närvarande. Jag känner ett behov av att känna efter och reflektera över mig själv. Jag har fått nya redskap i form av guidade meditationer för att landa i rummet. Jag har fått ett ökat medvetande om hur jag mår. Jag har lärt mig använda andningen som ett sätt att ta tillbaka kommandot. Jag kan absolut rekommendera andra att gå i samtalscoaching hos Lotta!